Pre správnosť poistného zo zahraničia sú dôležité stanovené kódy

22.07.2013 Celý región

Bratislava (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje, že pri platení poistného zo zahraničia je potrebné okrem správneho variabilného symbolu a špecifického symbolu uvádzať aj správny IBAN a SWIFT kód (BIC). Týka sa to najmä zahraničných zamestnávateľov, ktorí odvádzajú poistné do Sociálnej poisťovne za svojich zamestnancov.
IBAN – International Bank Account Number (Medzinárodné číslo bankového účtu) je medzinárodne štandardizovaná forma čísla účtu, ktorá bola vytvorená v súčinnosti s Európskym výborom pre bankové štandardy, a ktorá umožňuje jednoznačnú identifikáciu účtu, krajiny a bankovú inštitúciu príjemcu platby.
Pre Slovenskú republiku má IBAN vždy 24 znakov, pričom prvé dva sú vždy písmená SK. Každá pobočka Sociálnej poisťovne má iné číslo účtu a má odlišný aj IBAN. IBAN jednotlivých pobočiek Sociálnej poisťovne v správnom tvare možno nájsť na webovej stránke SP pri číslach účtov pobočiek.
Swiftový kód je identifikačný kód banky (Bank Identifier Code = BIC). Pri platbách poistného do Sociálnej poisťovne zo zahraničia sa uvádza jednotný SWIFT v tvare SUBASKBX. 
 

Vyberte región